Óda na Vikingy

Proč je všechno, co jste kdy slyšeli o Skandinávii, pravda 

Potkal jsem pár lidí ze Skandinávie. Především několik Norů a Finů. Je mi samozřejmě jasné, že pár kamarádů není ani v žádném případě reprezentativní vzorek národa, stejně jako my Češi v Kostnici se od "průměrného" Čecha asi dost lišíme. Nicméně minimálně na těhlech lidech mě pár věcí dost zaujalo. Taky je nutné si uvědomovat, že uvažovat o Skandinávii jako homogenní struktuře je mimo, protože se jedná o 3-6 států (záleží, jestli počítáme Dánsko, Island a Faerské ostrovy), které sice jsou ve většině srovnávacích žebříků bohatství, vyspělosti, vzdělání atd. těsně vedle sebe, ale jejich kultury se liší. Tohle však dejme na chvilku stranou. 

Jaké jsou o Skandinávii stereotypy 

Všichni jsou tam chytří, všichni jsou velmi bohatí, plynně anglicky umí i každý řidič autobusu nebo uklízečka, všichni mají rádi přírodu, státy jsou to velice sociální, nicméně ne socialistické - přerozdělují skutečné veliké bohatství, narozdíl od naší historie, kdy se přerozdělovala chudoba, všichni měli stejný prd, ale byli silnější než smrt

Tyhle stereotypy, světe div se, se mi celkem potvrdily. 

Chytří lidé 

Když se s kamarády bavíte, většinou se jich neptáte na IQ podle mensa testu, ani nečtete jejich výzkumné návrhy. Tak nějak ale z konverzace dokážete často vycítit, že tohle je běžný člověk, tohle je někdo, kdo je o hodně dál než Vy, a tohle je někdo, s kým by se Vám moc příjemně nediskutovalo. 

Všichni skandinávští kamarádi, které jsem potkal, působili dojmem, že o věcech velmi přemýšlí a vědí, co říkají. Na jednu stranu to není překvapivé u univerzitních studentů. Na druhou stranu i mezi studenty VŠ běžně potkáte lidi, ze kterých ten pocit nejde. V Česku v nějaké drobné míře, u jiných národů máte pocit, jakoby to bylo skoro pravidlem. Také je podle nich cestování na výměnný pobyt zcela běžné, protože mají chuť se s lidmi vídat, obohacovat se od jiných kultur, poznávat je, a rozvíjet tím sami sebe. Troufám si tvrdit, že velké části studentů v ČR takový mindset chybí. 

Umí perfektně anglicky 

Jo, umí. A mluví tisíckrát lépe nežli někteří Američani. A alespoň podle jejich slov je skutečně pravidlem, že se tak alespoň na nějaké domluvíte téměř s každým, včetně zmíněných řidičů autobusu nebo uklízeček. Byli překvapení, že v Kostnici tomu tak není, když to je západní Evropa. Naštěstí pro ně (a na závist pro nás) se díky vysoké inteligenci a schopnostem umí skvěle učit, takže po krátkém čase byli schopni se v rámci základních frází domluvit německy, včetně těch, kteří se tak nikdy předtím neučili. 

Všichni mají rádi přírodu 

Když jsme šli na legendární mezinárodní výšlap, oni byli z těch, kteří šli s jistotou vepředu a nechápali, proč se ostatní tak couraj. Později mi kamarád říkal, že si na podobná místa jdou udělat ve skandinávské partě soukromý výšlap, aby to stálo za to, a dají to s přespáním a východem Slunce. Když jsme dělali na intenzivním kurzu němčiny prezentace o našich zemích, spolužák Nor přišel v pohorkách, goretexové bundě a kalhotách s tím, že sice existují norské národní kroje, ale reálně je skoro nikdo nenosí, a všichni tam chodí ve všech situacích oblečení takhle. 

Jednou jsem při velkém mezinárodním parku hledal v parku záchod. Když jsem ho po chvíli našel. našel, kamarád Fin mi říká, že ve Finsku by to nikdo neřešil a prostě šel k prvnímu stromu. Na to jsem odpověděl, že upřímně kdybych byl sám, udělám to stejně, ale tady jsem nechtěl hlavně kvůli nim, a taky že tam není žádné místo obklopené stromy, kam by nebylo vidět. Na což mi odpověděl, že to by ve Finsku nikdo neřešil. To, že Tě někdo vidí čůrat u stromu, není považováno za nic obscénního. Takovýhle přístup automaticky nečekáte od člověka žijícího v nejvyspělejší zemi na světě. Na druhou stranu, když se nad tím více zamyslíte, moc nevím, proč by mezi tím měla být nějaká korelace. 

Jsou bohatí 

Jo, jsou. Když s nimi jdete na večeři, když vidíte, jak žijí a bavíte se o jejich životní úrovni doma, je Vám jasné, že to je na poměry Česka hodně vyšší střední třída. Když jsme se bavili o tom o pár odstavců výše zmíněném výletě do Alp, vyptal jsem se, jak tam budou spát. "No našli jsme tam hned na horách Gasthaus (česky penzion? hostel?). Velice levný, bude stát jenom osmdesát euro na osobu na noc.  

Pragmatický přístup 

V Norsku existuje služba kondomů zdarma. Na stránce www.gratiskondomer.no vyplníte formulář s kteroukoliv poštovní adresou v Norsku, a do tří dnů Vám přijde balení kondomů zdarma. Říkáte si, okay, liberální země. Pikantní na tom ale je, že tento program prosadila tamní křesťanská (tudíž na tamní poměry celkem konzervativní) strana. A to z toho důvodu, že jsou samozřejmě proti interupcím, a toto je pozitivní způsob, jak je omezit. Takový pragmatický přístup se mi líbí. Moc si ale nedokážu představit, že by něco podobného prosazovala v Česku KDU-ČSL. 

Pro úplnost bohužel musím dodat, že druhým důvodem je, že Norsku je zemí s jedním z největších rozšíření chlamidiozy na světě. To zase u nejvyspělejší země úplně nečekáte. To asi kvůli tomu, že to je země liberální po všech stránkách, zároveň chlamidióza není smrtelná ani závažná nemoc jako třeba HIV/AIDS nebo Sifilis, ale dá se léčit tabletovou léčbou. Takže náhodné večery s dobrým koncem moc neřešíte, narozdíl od Afriky, kde je AIDS. 

Velice sociální státní zřízení 

Ve Finsku mají od školky po maturitu ve škole obědy zdarma, a obědy je myšlen bufetový bar, na kterém si každý může podle sebe vybrat, co mu chutná. Když jsme se bavili o kostnické menze, ve které já jsem se v porovnání s Prahou, neřkuli při vzpomínkách na gymnázium, olizoval až za ušima, říkali, že to ujde, ale na jejich školní jídlo to nemá. 

V Norsku, když cca v 19 letech odmaturujete, jdete na rok do Folkehøgskole, což je výhradně internátní škola, jejíž náplní je například lyžování, windsurfing, umění, turistika. Odůvodnění je prý takové, že se teď dvanáct let v kuse učili na základní a střední, dalších pět let se budou učit na vysoké a následně budovat kariéru, takže je správné, aby si teď studenti na rok oddychli a dělali něco pouze proto, že je to baví. 

Zatímco já jsem dostal na semestr, tj. 5 měsíců stipendium 3000 euro, kamarád Nor 9000. 

Stačí? 

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Jaktože okno z našeho bytu vede dovnitř a ne ven, a proč mám doma koi kapry

Jak jsem běhal deset minut po Kauflandu a nemohl najít kondomy

Výlet do Alp s Erasmáky (spoiler: všichni jsme to přežili ve zdraví, nepočítám-li psychická traumata)